The Coastal Route Norway - Nasjonal Sykkelrute nr 1

KYSTEN RUNDT - FRA GRENSE TIL GRENSE - SOMMEREN 2011

Kong Oscar II's capel i Grense Jakobselv.

DEL 3 : GRENSE JAKOBSELV - KIRKENES - NORDKAPP - ALTA - TROMSØ - SENJA - ANDØYA - VESTERÅLEN - LOFOTEN - BODØ - HELGELAND - NAMSOS - FOSEN - TRONDHEIM - MOLDE - VESTNES - SULESUND (2912 km)

Dette er den lengste turen vi noengang har syklet, 129 mil lengre enn Europa-turen og vi brukte 36 dager på sykkelsetet fra Kirkenes, for å få med oss litt opplevelser underveis. Hadde 3 hele hviledager innimellom og noen få halve dager/korte etapper. 
Norge er et langstrakt land, ikke minst når en følger kysten...Vi fulgte Nasjonal sykkelrute nr 1 nesten hele veien, men syklet heller yttersida av Senja, østsiden av Andøya, Sortland og Hadseløya. I Lofoten fulgte vi mest østsiden av øyriket, men fikk også sett yttersida på Flakstadøya. Fra Bodø og sørover fulgte vi Nasjonal sykkelrute nr 1 hele Helgelandskysten ned til Namdalseidet, vi fortsatte til Steinkjer og sørover langs østsiden av Fosen, videre til Flakk, over Byneset til Øysanden, videre opp til Eggkleiva i Skaun, over Lisbetseter til Fannrem. Derfra fulgte vi E39 hjem til Vestnes.
Siste etappen syklet vi på forskudd rett før vi reiste nordover, for å rekke å dra på slektstreff den helga vi kom hjem. 


Vi overnattet hos Turid og Odd Steve og fikk en koslig kveld der, Odd Steve kjørte oss på jernbanestasjonen dagen etter. Togreisen fra Trondheim til Bodø tok ca 10 timer, det var nydelig vær langs hele strekkningen.
www.nsb.no 

Vi fikk litt tid i Bodø både den dagen vi kom og dagen etter, hurtigruta gikk ikke før kl.15. 
Overnatting på Bodø Vandrerhjem
www.hihostels.no 

17. - 20. juni: Hurtigruten M/S Vesterålen, BODØ -  KIRKENES. Turen gikk over ca 3 døgn og vi hadde kjempefint vær under hele båtturen til Kirkenes.
Ble litt lenge uten trening, dårlig oppvarming til den lange turen tilbake. Mye flott å se langs kysten, ikke minst midnattsolen...
www.hurtigruten.no
  
Midnattsol i havet utenfor Skjærvøy

MANDAG 13.JUNI

SULESUND - VESTNES (78km)

Vi syklet den siste etappen på sykkel-ruten før vi dro,
så da er Kystruta er knytt sammen fra Svinesund til Vestnes og Norge på tvers.

Linda kjørte oss til Sulesund, vi hadde ikke kunne syklet denne etappen uten hennes hjelp. Hun hadde med seg sine fire små og vi koste oss med softis og kaffi i fineværet før vi startet.🙂
Startet i Sulesund

DAG 1 : MANDAG 20.JUNI

KIRKENES

Vi ankom Kirkenes kl.09.45 og veien fra Hurtigrutekaia til sentrum var bare 2,5km. Hos Arne Wikan i Pasvik-turist AS, fikk vi plassert syklene og sykkelveskene i bilen som skulle kjøre oss inni Pasvikdalen, vi hadde først noen timer i Kirkenes for å utforske byen. 
Elvebåtturen var en fulltreffer, nydelig vær og frodig natur og en flink og kunnskapsrik guide!
Verdens største skogsområde, Taigaen, starter i Øvre Pasvik og strekker seg over hele Russland og videre til Alaska. Vi gikk ut fra Svanvik og fulgte Pasvikelva (Norges 3. største elv) til Skogfoss og Grenseholmen. Var også på land på en annen holme der det var en Samisk offerplass og vi passerte en annen holme som ble brukt som Samisk gravsted.
Da vi var ferdig med elvebåtturen gikk vi på land i Svanvik, der vi ble oppvartet med bålkaffi og vaffler, som var stekt under åpen himmel. Samlet rundt bålet fikk vi høre historier om livet i Pasvikdalen 🙂 koslig avlutning på turen.
Ble senere kjørt inn til Storskog.

Overnatting på Kirkenes Vandrerhjem Sollia Gjestegård & Gapahuken restaurant Storskog.

www.hihostels.no
www.storskog.no
www.kirkenesinfo.no
www.pasvikturist.no
Fra Grenseholmen i Pasvikelva

DAG 2 : TIRSDAG 21.JUNI

SOLLIA - GRENSE JAKOBSELV - SOLLIA (96 km)

Litt mindre heldig med været i dag, det begynte med duskregn etter ei mil og gikk så over til tett regn. Kupert terreng og motvind hele veien innover til Grense Jakobselv, det fine var at vi fikk medvind tilbake. Siste mila var det slutt på asfalten og vi fortsatte på grusvei...men vi kom i mål og fikk sett både Kong Oscar II's Capel, spist nista vår og drukke kaffi i pøsregnet. Spyttet sand og det var slett ikke noen fornøyelse, vi var rask med å endevende for å ta turen tilbake til Sollia, hadde sand/leire fra topp til tå og syklene måtte spyles.
Sitter nå glad og fornøgd for at vi er ferdig med denne etappen, koser oss med kaffi og cognac og ser at været har klarnet opp...håper på godt vær i morgen.
Sånn i ettertid fikk vi høre at Dronning Sonja syklet til Grense Jakobselv samme dag som vi.

Overnatting på Kirkenes Vandrerhjem Sollia Gjestegård & Gapahuken restaurant Storskog.

Anbefaler gjerne dette stedet også vi, dessverre fikk vi ikke benyttet oss av alle fasilitetene de hadde å by på, men vi kommer gjerne tilbake engang.🙂

www.storskog.no  
 
Grensen mellom Norge og Russland ved Grense Jakobselv.

DAG 3 : ONSDAG 22.JUNI

SOLLIA - KIRKENES - ØVRE NEIDEN (73km)

Flott og varmt vær i dag, deilig etter gårdagens regnbløyte. Vi syklet innom Kirkenes for å ta imot hurtigruten MS Nordnorge, stor stemning og mye folk nede ved havna. Flerspråklig by dette her, norsk, samisk, finsk og russisk ser vi på plakater og skilt og det hørtes også...og sånn er det i dette grenselandet der flere land og kulturer møtes.
Har syklet på E6 nesten hele dagen, flotte brede asfalterte veier, lite trafikk og lange svakt kuperte strekninger...ikke helt flatt som noen påstår. Militære restriksjoner et stykke, ikke lov å fotografere...litt hemmelig må det være på den norske siden også. At landet vårt er overvåket er godt å vite, vi følte at vi ble fulgt med vi også...ingen steder i Norges land der det er så trygt å ferdes som i Sør-Varanger. Vi tenkte ikke mer på bjørnen som kunne komme byksende ut av buskene, det var nettopp fellt en "plagsom" bjørn ved flyplassen i Kirkenes.
Sykler gjennom et flott landskap, taigaen strekker seg over hele Sør-Varanger. Lenger nord er det golde svaberg, lite vegitasjon bortsett fra lyng, gress og mose. Her er det frodig og grønn lauvskog for det meste, men litt lave bartrær også.
Lite butikker på denne strekningen, men vi hadde med plenty med niste og drikke i dag, så det var ikke noe problem. Ved Skoltefossen tar vi av fra E6'en og sykler oppover mot finske-grensa og Øvre Neiden. Neiden Fjellstue har servering og vi kjøpte oss middag der, skikkelig norsk sikringskost...sjøl om de so drev stedet var finsk. Vi var også de eneste norske gjestene, mange finske og russiske laksefiskere, elva Neiden, som renner forbi er ei populær lakseelv.
Litt regn om kvelden og natta, men det var helt greitt for oss.😉

Overnatting i hytte på Neiden Fjellstue.

www.samitour.no
Vi tok turen innom Kirkenes for å ta imot hurtigruten MS Nordnorge.

DAG 4 : TORSDAG 23.JUNI

NEIDEN - SKIIPPAGURRA (109 km)

Før vi startet dagens etappe kjøpte vi oss frokost på fjellstuen, bestillte kvelden før. Hele bordet ble fyllt opp med fristende mat...ikke lite heller, vi var SÅ stappa mett da vi trillet nedover mot Neiden og var glad for at vi ikke hadde mange motbakker det første stykket av turen. Det viste seg at alle butikker, kafeer og bensinstasjoner vi møtte på var nedlagt, det var ingen steder å kjøpe mat mellom Kirkenes og Varangerbotn (18 mil)...så frokosten kom godt med den, ellers hadde vi litt nødproviant med oss, bixit, energibarer og kaffi...så vi led ingen nød.
Vi møtte mange biler fra Istad Kraft i dag, litt i går også. Tett før Bugøyfjord møtte vi noen som hadde lunsjpause i veikanten, kjekt å treffe romsdalinger og høre dialekta igjen. Istad driv å sett opp kraftlinjer der oppe, så det var mange romsdalinger i området. Det sto en snakkesalig finnmarking der også, som ble litt ertet av romsdalingene som sa at dei var der oppe å satte opp kraftlinjer for at finnmarkingene ikke orka å gjøre det selv 😉 Lange øde strekninger mellom Kirkenes og Varangerbotn, lite trær og busker da vi forlot Neiden. Vinden tar godt på sånne steder, men det var varmt og flott, lite vind før vi kom ned til Varangerfjorden. Der fikk vi sterk sidevind og litt regn på vei inn langs den langstrakte fjorden. Sykla nesten rett på en stor flokk med villrein, dei merka oss ikke med det samme på grunn av vinden. Det var en flott opplevelse og den eneste i sitt slag i Finnmark, tamrein møtte vi overalt.
Vel inne i Varangerbotn stima vi til den første og beste coop'en...handla over evne, som lett lar seg gjøre når en er skrubbsulten. Vi var litt sent ute også, så vi ringte til Skippagurra for å melde om sen ankomst, været snudde til det bedre da vi sykla over fjellet til Tana...litt mygg da.
Hun som eide campingplassen klagde over at det var mye mygg i år...trodde det alltid var mye mygg i Finnmark vi, det er nå sånt alle snakker om  Vi var ikke så veldig plaget, men merket det mest når vi stoppet for å ta pause eller når det var lange trege motbakker. Men mygg er mygg...de overskygger ikke de gode opplevelsene og de var det mange av 🙂
 
Overnatting i hytte på Tana Familiecamping.

www.famcamp.net
Reinsdyrflokk ved Varangerfjorden.

DAG 5 : FREDAG 24.JUNI

SKIIPPAGURRA - IFJORD (100 km)

Dagen etter var det overskyet, men med oppholdsvær. Sola glimta til innimellom da vi syklet langs elva Tana til Tana Bru, som navnet forteller syklet vi over en bru og fortsatte på vestsiden av elva ned til Tana. Det var egentlig en lang kjedelig strekning, for det var tett buskas på begge sider av veien og ingen utsikt til elva. Men det var lite trafikk og blomstrende veikanter, litt idyllisk likevel og vi kunne sykle to i bredden og prate uforstyrret. Da vi kom til Tana var det en bensinstasjon der...og den var åpen!😀 Nå tok vi ingen sjanser og handlet brød så vi hadde en stund, ingen andre butikker mellom Tana Bru og Lebesby fikk vi høre av lokale kjenninger. De snakket også om  at det var veiarbeid over Ifjord-fjellet...vi var intetanende om hva som møtte oss der oppe, heldigvis!!
Vi fikk også tilbud om å bli med en buss-sjåfør som skulle til Nordkapp dagen etter...vi bare flirte og takket selvfølgelig et vennlig nei for tilbudet...😎
Dette var tydeligvis den eneste lokale møtesteden på flere mils omkrets, så det var mange som ville prate...vi hadde vel stått der hele dagen om vi ikke brøt opp for å komme over fjellet før det ble kveld. En ting skal en si om Finnmarkingene, mer gjestfrie og hjelpsomme folk skal en lete lenge etter, men de overdriver ikke, de bare sier det som det er...vi som kommer fra "skrytepave-land" skjønte ikke alvoret i det de sa.
Det var ikke bare et fjell, det var mange overganger opp og helt ned til fjorden igjen før vi begynte på selve Ifjord-fjellet. Som var langstrakt og kronglete, veien hadde store sprekker, var pålappet og noen steder var asfalten helt borte. Veiarbeid pågikk fra midt oppå fjellet og helt ned til Ifjord, her var det 2 mil med grov løs grus...og dere kan bare tenke dere hvordan det var å sykle på i regnvær. For regna gjorde det, det ble voldsomt regn siste milene, vi var dekt med sand og var kliss våt og kalde da vi kom ned fra fjellet. Må legge til at klimaet der oppe var omtrent som på Sognefjellet, is på vatna og snøbreer helt inntil veien.
Hadde vi havnet på et varmt og tørt sted den kvelden, så hadde det hjulpet på. Men campingplassen var mer som et "høl", vi møtte  noen trøndere som beskrev stedet så godt. Vanskelig å beskrive med ord ...men "et høl" passet veldig godt, vi hadde da tak over hodet og vi fikk kjøpt oss varm mat på kafèen.
Dette var uten tvil den verste etappa vi hadde på turen, på alle måter. Vi var egentlig forberedt på det verste, men det varme fine klimaet i Sør-Varanger snudde vel litt på forventningene. Turen til Grense Jakobselv var rene lystturen i forhold til denne.
   
Overnatting i hytte på Ifjord Camping og Cafe.

www.finnmark.com
Ifjordfjellet minte om Sognefjellet, langt, kupert, vått og kaldt.

DAG 6 : LØRDAG 25.JUNI

IFJORD - BØRSELV (89 km)

Det regnet fremdeles dagen etter og vi tenkte på at vi skulle over enda en fjellovergang, enda lengre enn Ifjordfjellet. Hele 5 mil, men med jevn lett stigning i dag og været ble bedre da vi kom oppå fjellet. Vi rastet ved Adamsfossen, derfra var det flott utsikt ned til fjorden. Vi stakk innom Kuneset, et skilt ved veien fortalte at det var butikk der, men vi hadde uflaks...hadde stengt en time før. Været ble veldig bra og vi hadde en flott tur over. Veien over fjellet hadde lange slakke strekninger, var bred og hadde fin asfalt hele veien. Børselvfjellet ligg heller ikke så høyt, bare et par hundre meter over havet på det høgste. Det var grønt og frodig hele veien over og endte i en storslagen canyon nede ved Børselv. Det var mye rein i området og der det er rein er det ulv, vi såg en som lusket seg inn i buskene da vi syklet ned fra fjellet.
Bungalåven Vertshus stilte alle våre forventninger og behov, vi fikk tørket klærne våres og kunne legge oss mett og ren den kvelden. Hadde vi hatt en dag ekstra, så hadde vi tatt den der. Et lite hjemmekoslig sted med særpreg, familiedrevet og med mange fasiliteter...drar gjerne tilbake dit.🙂 

Overnatting i hytte på Bungalåven Vertshus.

www.jaktogfiske.weebly.com
Adamsfossen før oppstigningen til Børselvfjellet.

DAG 7 : SØNDAG 26.JUNI

BØRSELV - OLDERFJORD (116 km)

Fortsatt oppholdsvær og behagelig temperatur da vi våknet dagen etter, vi pakket motvillig sammen, for vi skulle rundt hele Porsangerfjorden og den var lang!
Sola kom og gikk, på og av langs østsiden av fjorden og helt inn til Lakselv, men flott sykkelvær. Vi kunne se strandlinjer fra istiden, veldig godt synlig og tatt vare på der. Da vi nærmet oss Lakselv kunne vi se det norske kongeskipet ligge ved kai ute på et nes, hadde aldri sett det uten Kjetil sin kikkert. Nasjonalparken Stabbursdalen ligger i nærheten, så vi regner med at dronningen benyttet fineværet med en tur dit opp.
Siden det er søndag var alle butikker stengt, men vi fikk handlet på en bensinstasjon med innholdsrik butikk. Fant oss en benk og rastet før vi fortsatte, vi kom nå inn på E6'en igjen og merket at trafikken ble større. Dette er hovedtrafikkåren mellom Karasjok og Alta, men mye av trafikken går ut til Honningsvåg og Nordkapp. Vi syklet forbi den store innfallsporten til Stabbursdalen, har sett på Lars Monsen sine turer og kunne tenkt oss noen dager der oppe.
Turen rundt fjorden var lengre enn hva kartet sa, fikk litt regn det siste stykket og var glad da vi rundet det siste neset og kunne se Olderfjord.
   
Overnatting i hytte på Olderfjord Hotell & Russenes Camping.

www.olderfjord.no
www.porsanger.kommune.no
Ved østsida av Porsangerfjorden.

DAG 8 : MANDAG 27.JUNI

HONNINGSVÅG

I dag reiste vi med buss fra Olderfjord til Honningsvåg, kjenner at det var godt å bare slappe av. Vi skulle egentlig ta bussen videre ut til Nordkapp for å gå turen ut til Knivskjellsodden, men kjenner at kroppen trenger hvile og veskene er fulle av skitne klær...så vi må vaske dei for å få dei tørr. Vi har syklet med en gjennomsnitt på 10 mil de siste 6 dagene.
Bussturen tok vi for å unngå den lange undersjøiske tunnelen mellom Porsangerhalvøya og Magerøya.
Turen til Knivskjellsodden får vi ta en annen gang, vi har bestemt oss for å ta turen opp igjen med bil en gang. Få med oss flere turer til fots, Kinnerodden, Kirkeporten, Stabbursdalen bl.a.
Det ble en skikkelig kosedag i Honningsvåg, liten by, men mye å se og finne på. Vandrerhjemmet låg litt i utkanten og vi syklet til og fra, så noen kilometer ble det i dag også. Vi spiste både lunsj og middag på "Tre kokker", likte godt den lille restauranten. Hadde nydelig fiskesuppe og sprøstekte torsketunger...anbefaler 🙂 

Overnatting på Nordkapp Vandrerhjem.

www.hihostels.no
www.nordkapp.no
Knivskjellsodden

DAG 9 : TIRSDAG 28.JUNI

HONNINGSVÅG - NORDKAPP - SKARSVÅG - HONNINGSVÅG (76km)

For en fantastisk dag, knallblå himmel, vindstille og strålende sol! Perfekt vær for en Nordkapp-tur.🙂
En opplevelse som vi lenge har drømt om gikk i oppfyllelse i dag...å sykle til Europas nordligeste punkt. Som til alle andre kapp'er så krongler veien seg frem i kupert goldt terreng og når det bles, da bles det, ingenting som hindrer vinden i å ta tak. Så vi var utrolig heldig, dagen etter var det stiv kuling og liten storm i kasta, ikke greitt å være syklist da. Ikke bil heller for den del, hørte at både syklister og biler var "tatt av vinden".
Men tilbake til vår tur, mange tunge motbakker holdt oss varme i trøya i starten, men på tross av solskinn så merket vi den arktiske kulda da vi nærmet oss platået. Måtte dekke til våre solhungrige kropper med ull og vindtette dresser før vi syklet gjennom tåkedottene som vandret forbi.
I motsetning til gårdagen busstur, der vi fikk honnør-billett, betalte vi nå for hver vår student-billett for å komme inn på Nordkapp-platået.🙃
Dronning Sonja kom bakveien og slapp sikkert å betale...hun tråkket opp dei 138 år gamle kongelige spora fra Hornvika og opp til Nordkapp.
Morsom opplevelse, men vi ante vel at noe var på gang da vi kom dit ut, jornalister fra tv og aviser hadde rigga seg til ved inngangen. Vi svingte av og syklet ut på platået, da vi såg kongeskipet Norge seile runde rundt Kappen skjønte vi at det var dronninga som var på tur. Men vi rakk å feire vår egen prestasjon med ei kald pils før hun dukket opp, siden ble det stor ståhei med flyoppvisning og journalister som fløy rundt omkring...men tipper på at vi fikk de beste bildene av henne.😉
Turen tilbake ble roligere, vi tok en avstikker til Skarsvåg for å se på det lille fiskeværet. Koslig lite sted der det er stort fiskemottak, det er ikke så mange igjen av dei. Møtte to kjekke gutter som styrte et lite lokalt museum, hadde mye å fortelle om stedet før og nå, anbefaler på det varmeste om noen tar turen ut dit. På fotballbanen gikk reinsdyrene å beita, så her fikk fotballspillerene konkurranse med de firbente. Vi returnerte til Honningsvåg, godt fornøgd med dagens tur!

Overnatting på Nordkapp Vandrerhjem.
Endelig har vi syklet til Nordkapp!

DAG 10 : ONSDAG 29.JUNI

HONNINGSVÅG - HAVØYSUND - OLDERFJORD (22 km)

Grytidlig neste dag reiste vi med Hurtigruten MS Kong Harald fra Honningsvåg til Havøysund. Det blåste og regnet da vi gikk på land, men vi tenkte at det ville nok bli bedre etter hvert. Men det ble det som sagt ikke, etter 11km måtte vi snu, vindkastene var så sterke at vi hadde problem med å holde oss på beina og holde syklene oppreist, å sykle var umulig. Vi ringte til ruteopplysningen for å høre om det gikk buss forbi, men den eneste bussen som kjørte forbi den dagen gikk fra Havøysund til Olderfjord ut på ettermiddagen. Vi strevde oss tilbake til Havøysund, gikk mer enn vi syklet og fant oss et venterom ved hurtigbåtkaia. Godt å sitte inne da, sjøsprøyten låg som et slør ut på fjorden. Til og med måkene kapitulerte, låg som hvite baller nedi lyngen for å søke ly. Og måker var det mange av, fiskemottak og utslipp av fiskeavfall sørger for en sikker tilkomst av mat, så når vinden roet seg litt var lufta full av skrikende måker igjen.
Da bussen kom stusset vi litt med det samme, det var en minibuss med henger, så syklene fikk gjennomgå på turen. Det var med livet til låns og gassen i bånn hele veien, inkludert alle avstikkerene til mer grisgrendte strøk, vi var nokså fortumla da vi endelig kom frem til Olderfjord...glad for at vi skulle bruke sykkelen til fremkomstmiddel neste dag.😮 

Overnatting i hytte på Olderfjord Hotell & Russenes Camping.

www.olderfjord.no
www.masoy.kommune.no

DAG 11 : TORSDAG 30.JUNI

OLDERFJORD - ALTA (118 km)

Startet fra Olderfjord tidlig, for vi visste at etappen var både tung og lang. Vi fulgte E6'en hele veien, fra Skaidi begynte Repparfjorddalen, en flott og frodig dal som varte helt opp til Sennalandet. Som står i sterk kontrast med vidder og myrer. Det kom også inn en sterk vind fra siden et stykke (11 m/sek), men ikke verre enn at oss holdt oss på sykkelen. Fra Sennalandet fortsatte vi ned Stokkdalen til Leirbotnvatn, så opp igjen til Sarves. Etter det ned til Vasskog og Altafjorden, syklet så siste mila inn til Alta. Det har vært fint sykkelvær i dag, overskya, men opp i 19 grader på det varmeste og 8 grader på det kaldeste oppå Sennalandet.


Overnatting i hytte på Kronstad Camping.
Må legge til at dette er ikke en campingplass vi anbefaler, greie hytter, men veldig sjuskete og dårlige sanitæranlegg.
www.rlb.no

DAG 12 : FREDAG 1.JULI

ALTA - LANGFJORDBOTN (98km)

Overskya oppholdsvær med glimt av sol da vi forlot Alta, vi startet ikke før midt på dagen. Første del av turen bar preg av smale, dårlige veier, spesielt rundt Kåfjord, men veien var under utbedring. Dette er jo E6 og det er en del tungtrafikk på de smale veiene. Men Kåfjorden har fremdeles sin landevei-sjarm med blomstrende veikanter, så innimellom når trafikken roet ned var det idyllisk å sykle der. Siste halvdel av turen fra Langneset og inn Langfjorden var bare LANG...men dei flotte fjella hadde sin sjarm likevel, det minte litt om fjordene hjemme *lengt* 🙂
Vi fikk litt yr på slutten, men da var vi omtrent fremme i Langfjordbotn.

Overnatting i hytte på Altafjord Camping.

www.altafjord-camping.no

DAG 13 : LØRDAG 2.JULI

LANGFJORDBOTN - FOSSELV/STORSLETT (89 km)

Flott vær da vi startet, nesten skyfritt og varmt. Vi syklet først over Alteidet til Kvænangen kommune og Troms fylke. Sykler videre inn Burfjorden, der tok vi en pause og handlet inn litt mat til helga. Vi spiste også lunsj før vi startet over fjellet. Det var sykkelritt i området, så vi kom midt oppi det over to fjell, Kjetil kom i prat med to velinformerte karer fra bygda som visste det meste. Så bar det over Baddereidet 269 moh, rundt Badderfjorden og videre på bru over Storstraumen. Det begynte å striregne da vi kom dit og byga fortsatte til oss kom oppå Kvænangerfjellet, 402 moh til Gildetun, det var målet for sykelrittet, mens vi fortsatte over fjellet til Oksfjorden i lettere vær. Fulgte så Straumsfjorden inn til Fosseiv, ca ei mil før Storslett sentrum.
Stedet har namnet sitt fra elva som buldrer forbi og høgt oppi lia ser vi en svær foss som stuper ned fra fjellsida. Det var opphold en stund før det begynte å regne voldsomt om kvelden og det fortsatte hele natta, men hva gjør vel det når en sitter inni i en varm og lun hytte og har utsikt mot fjorden.🙂
Stedet er nyrenovert og er ikke så stort, men koslig med stor grillhytte og to mindre saunaer som er plassert ved elvekanten.
 
Overnatting i hytte på Fosselv Camping.

www.fosselv-camping.no

DAG 14 : SØNDAG 3.JULI

FOSSELV - STORSLETT - OLDERDALEN - LYNGSEIDET (67 km)

Det var overskyet og oppholdsvær da vi starta fra Fosselv, fin temperatur, men litt rå luft på morgonen. Etter 12 km på sykkelen var vi i Storslett, som er kommunesenteret i Nordreisa. Fulgte så Reisafjorden et stykke utover, så videre bratt oppover fjellet og ned igjen til Langslett.
Vel nede ved sjøen igjen syklet vi langs Rotsundet inn til Lyngen, sola kom mer og mer frem ettersom vi tråkket oss innover fjorden. Lyngsalpene var et vanvittig flott skue ettersom tåken lettet og himmelen ble blå...inntrykket var fargesterkt, grønt, blått og gnistrende 😎
Da vi kom til Olderdal fikk vi litt tid til overs da vi ventet på fergen, flott rasteplass ved fergeleiet.
Kort fergetur over fjorden og det var heller ikke langt å sykle til overnattingstedet som lå rett utenfor sentrum.
Ungt svensk par som nettopp har overtatt stedet, flotte rom, nydelig utsikt over fjorden og skikkelig norsk sikringskost...vi anbefaler stedet med glede 🙂

Overnatting på Magic Mountain Lodge Norway (Stigen Vertshus).

www.reiseinfo.no 
www.lyngenalp.no  
Lyngen

DAG 15 : MANDAG 4.JULI

LYNGSEIDET - SVENDSBY - BREIVIKSEIDET - TROMSØ (78 km)

Dagen etter hang skodda nedover fjelltoppene og sola glimret med sitt fravær, men etter en solid frokost, varm kaffi i termosen og nistapakka klar sykler vi fra Stigen inn til Lyngseidet. Vi hilste på Lyngen-nissen før vi fortsatte, en diger skapning som står å speider innover fjorden.
Måtte gjennom noen korte tunneler da vi syklet over eidet, dette er en veldig rasutsatt plass det var ikke vanskelig å se, den ene tunnelen gikk under den største fonna. Tråkket videre til Kjosen og fortsatte langs fjorden i sterk motvind til Svensby...måtte stå på for å rekke ferga, bommen var på vei ned da vi sykla ombord. Ferga gikk til Breivikeidet, der var det veiarbeid igjen og vi priste oss lykkelig over tørre veier. Sola kom fram også og over eidet var det helt vindstille, sola stekte og klærne falt av, godt å få lufte skrotten litt. Vi hadde selskap av store svermer med veps/klegg eller hva det var...kunne se ut som en krysning, innpåslitne var dei iallefall. Så det ble lite pauser over til Ramfjord, det var faktisk ikke en eneste rasteplass på denne strekningen, heller ikke på det siste stykket til Tromsø. Det var en meget trafikkert vei, motvind fikk vi også, vi fant et busskur som fikk klare seg som rasteplass sånn at vi fikk spist nista vår.
Vi fikk peila oss inn på en sidevei det siste stykket inn mot Tromsdalen, over brua og inn til Tromsø by var det gang og sykkelfelt.

Overnatting på Ami Hotel B&B

www.amihotel.no
www.fjellheisen.no
www.utelivsbyen.no
Det blåste godt da vi syklet inn til Tromsdalen, Ishavskatedralen er et flott skue.

DAG 16 : TIRSDAG 5.JULI

TROMSØ

Vi våknet til blå himmel og sola, den skinner jo døgnet rundt...herlig:)
Hadde egentlig tenkt å slappe av å ta bussen bort til Tromsdalen for å ta Fjellheisen opp til Storsteinen, men det var kjempelang kø på både buss og heis. Så vi gikk likegodt hele veien bort og opp, etter en lunsjstopp ved kafeen gikk vi videre opp til Fløya, derfra var det nydelig utsikt over byen og områdene rundt. Hadde en kjempedag og en fjelltur gjorde godt, får bruke litt andre muskler når en går.
Vi tok en annen vei ned fra fjellet, gikk rett opp ved heisen og det var sleipt og bratt der, det var fin sti nærmere Tromsdalen. På veien tilbake tok vi turen innom Ishavskatedralen, avsluttet dagen med et godt måltid på Skarven og en tur innom Rorbua etterpå.

Må legge til at overnattingstedet i Tromsø hadde et ypperlig utgangspunkt rett over Kongsparken, passe langt fra sentrum. Ingen luksus, men rene rom og god frokost. 

Overnatting på Ami Hotel B&B
Fjellheisen i Tromsø

DAG 17 : ONSDAG 6.JULI

TROMSØ - BRENSHOLMEN - BOTNHAMN - HUSØY (79km)

Da vi våknet neste morgen var det av sirener, røyken låg tett over Tromsdalen, det hadde vært ulmebrann i et søppelbrenningsanlegg like ved Tromsøbrua.
Tenkte på hvor flott det var der borte dagen før, vi fikk en utrolig fin hviledag i Tromsø.
Nå satte vi avgårde i motsatt retning mot flyplassen, litt surr att og frem før vi fant vei vi kunne sykle på, Tromsø er absolutt ingen sykkelby. Hovedveiene går gjennom tunneler der det er sykkelforbud, men da vi kom til flyplassen var der til og med merka sykkelvei.
Så veien videre var merket som Nasjonal Sykkelvei, under rullebana og over bruen til Kvaløya, litt veiarbeid her og der men fint å sykle innimellom.  Stigning over Kattfjordeidet, der var det fint å raste så vi tok en pause der. Trødde videre ned til sjøen igjen og fortsatte langs sørsida av fjorden og videre til Bogen. Gjennom en liten tunnel Oterviktunnelen (607m) og videre til Brensholmen, før det syklet vi forbi veiskillet til Sommarøy. Det var flott vær, men det blåste kaldt, så det var ikke helt den rette dagen for å sykle dit ut. Vi måtte uheldigvis vente et par timer på neste ferge, men fant oss en benk i le av ei sjøbu, der stekte sola og vi holdt oss noenlunde varme. Det var lang fergekø, så vi fikk snart selskap av flere som søkte ly, lett å komme i prat med folk når vi farter sånn 🙂
Noen tyske turister prøvde fiskelykken ute på piren og fisken dei fikk rakk dei så vidt å gjøre opp før ferga kom. Det var godt å komme ombord, kjøpte oss kaffi og fikk varmen i oss igjen. Gammel ferge, minner litt om fergene som gikk her nede før gassfergene kom, stampet og gynget, men tåler bedre grov sjø enn dei nye farkostene. Da vi kom til Botnhamn stilnet vinden og vi fortsatte inn fjorden et stykke før vi tok av ved krysset og syklet over fjellet og til Husøy, en avstikker på ca 15 km. Måtte gjennom et par tunneler her også, men begge hadde lys, Fjellsendentunnelen (765m) og Riventunnelen (935m).
Selvfølgelig må vi besøke Husøy på Senja, der "Damene dro" fra 🙂 ei lita perle ved havgapet.

Sverreheimen var et velutstyrt hus med alle slags hjelpemidler og fasiliteter, vi var 7 stykker som overnattet der den natten. 3 fra Harstad som også var på sykkeltur, 2 fra Sveits og vi 2. Alle på Husøy er kjenninger eller er i familie med noen fra tv-serien, det var huseieren også, ei koslig dame som nå er bosatt i Arendal. Hun og broren driver Sverreheimen.  

Overnatting på Sverreheimen Husøy

www.sverreheimen.no

DAG 18 : TORSDAG 7.JULI

HUSØY - TORSKEN (107km)

Dagen etter strålte sola og havet glitret, himmelen var blå og vi gledet oss til en spennende og lang sykkeltur rundt øya på utsiden. Vi sto opp tidlig og pakket ned nyvasket tøy, inntok en solid frokost og stakk innom Joker-butikken for å handle litt før vi syklet opp dei bratte bakkene til tunnelene. Vi fikk tilbud om skyss, men er glad vi syklet og fikk nyte den flotte utsikten underveis.
Så lange fartsfylte bakker ned til veikrysset igjen, der vi fortsatte mot Senjahopen. Fant ut at kartet var feil, men det var bare en vei å sykle og det var bare å følge veimerkingen. Lang og kupert tur med mange tunneler, ingenting å grue seg over, men lurt å ha gode lykter og refleksvest. Det var ikke mye trafikk da vi syklet der, god luft i tunnelene og bra lys også. Flott natur og strålende vær, vi kunne ikke vært heldigere! 😎
Etter ei god pause i Senjahopen fortsatte vi gjennom den lange Geitskartunnelen (2147m) med godt lys og likeså Steinfjordtunnelen (1265m). Så ned til sjøen igjen, alle tunnelene ligg høgt over havet, tråkket videre inn Bergsfjorden og opp til den siste lange tunnelen vi sykla gjennom på Senja, Skalandtunnelen (1890m). Men først stoppet vi ved det kjente landemerket "Magasuget", med utsikt over Bergsfjorden. Bildet er derfra. Oppe i høgda hadde vi ei aldri så lita "flue-plage", dei sverma rundt oss og vi måtte holde oss i bevegelse for ikke å bli helt "tapetsert" av fluer *grøss* 😮 og det var best å holde munnen lukka godt!!
Nok om det, naturopplevelsen og det flotte været vant...Senja er ei fantastisk flott øy 😀 
Vel nede ved sjøen igjen kom vi inn på veien som går rundt Senja på innsiden av øya mot Finnsnes, men vi fortsatte mot Gryllefjord, over Straumsbotn-straumen og forbi Hamn. Vi besøkte Senjatrollet på Finnsæter før vi syklet videre til Ballesvika, over enda et fjell og ned til Gryllefjorden. Trodde vi var ferdig med alle fjellovergangene da...men etter ei lang etappe rundt fjorden ante vi enda en over til Torsken. Det viste seg at det var veiarbeid over fjellet, smal anleggsvei uten autovern. Der sto det sykling forbudt, men vi hadde ikke noe valg vi måtte over, hadde rom for natta på Eidebrygga...det var tungt, men det gikk bra, ikke anleggsarbeid så sent på dag. Vi rakk å komme i hus før det kom ei skikkelig ettermiddagsbyge, inne var det fine rom og uti gangen kunne vi høre bølgeskvalp og kjenne lukten av ramsalt sjø, vi kunne se den blinke mellom gulvplankene. Passet best for fiskende turister dette stedet her, båtutleie og mange frysebokser til å ha fangsten i, men ingen steder å sette syklene under tak. Vi hadde nok valgt et overnattingsted i Gryllefjord om vi hadde visst bedre.

Overnatting på Eidebrygga Rorbucamping.

www.eidebrygga.no

Himmelsjå på "Magasuget" ved Bergsfjorden i Senja.

DAG 19 : FREDAG 8.JULI

TORSKEN - GRYLLEFJORD - ANDENES - BUKSNESFJORD (78 km)

Vi fikk en tung start den morgenen, det hadde regnet godt hele natta og det gjorde det fortsatt. Men vi måtte komme oss avgårde tidlig for å rekke fergen, det var lenge mellom avgangene. Klærne klebde seg til kroppen og dekka sugde seg fast i asfalten opp dei tunge bakkene, så det var herlig å rulle nedover på andre siden og sykle på flat vei ut til fergeleiet. Vi kom frem i god tid, så vi rakk å kjøpe inn litt proviant før ferga gikk. Vi er klok av skade og har alltid litt nødproviant i veska, går magen tom går trøene tungt, mat og drikke er selve drivstoffet som holder oss i gang.
Fergen fra Gryllefjord går til Andenes og turen over tok ca 2 timer. Vi kom i prat med to andre syklister fra Eikesdalen på fergeleiet, Marit Solveig Finset og nevøen hennes Lars Kristian. Ble bedre kjent på fergeturen, de hadde syklet fra Nordkapp og tatt litt avstikkere på veien nedover, skulle avslutte turen i Bodø. Dette var de eneste syklistene fra Møre og Romsdal vi møtte på turen, veldig kjekt å treffe folk fra vårt eget fylke også 🙂 
Da vi kom til Andenes skiltes våre veier, vi hadde egentlig tenkt å sykle på yttersiden av Andøya, men tåken hang tung over fjella og valgte derfor innsida. Der var det herlig flatt hele veien til Risøyhamn, sola dukket opp og snart var himmelen klar og blå igjen, vi syklet i jevnt og rolig tempo hele veien. Stoppet ved Dverberg kirke, fotograferte og tok oss en kaffikopp, nytte fineværet i fulle drag. Det er store myrområder på innsiden av Andøya, men mye er dyrket opp, den næringsrike torva er solgt over hele landet. Markene var frodige og grønne mot blå himmel og blått glitrende hav...vakkert 😎
Det var vindstille da vi syklet på brua over Risøysundet og fortsatte et stykke innover fjorden til Buksnesfjord.

Andøya Friluftsenter ligg nydelig til ved fjorden i åpent landskap, hyttene og anlegget virker ganske nytt. De som driver stedet kan by på lokal goumetmat og mange friluftsaktiviteter på land og til vanns. Mye å oppleve i dette området her, føler at vi må tilbake til Vesterålen en gang, har ikke fått sett yttersida enda.

Overnatting i hytte på Andøya Friluftsenter.

www.177nordland.no
www.andoy-friluftsenter.no
Andøya

DAG 20 : LØRDAG 9.JULI

BUKSNESFJORD - STOKMARKNES - LEKANG (85km)

Sola skinner hele døgnet her oppe, men temperaturen minker litt om natta, denne natta var det varmt og det var allerede stekende varmt på morgenen da vi syklet videre. Kunne egentlig tenkt oss et døgn til på denne fine hytta, men måtte videre til målet for dagen, Hadseløya.
Vi syklet langs sjøen inn mot Sortland, rundt flere små fjorder og krysser et par sund på broer, den største over Sortlandsundet. På veien mellom de to broene møtte vi en mann på sykkel, hilste høflig på hverandre da vi passerte og vi var ganske overbevist på at det var en viss kjent politiker vi møtte,
...med sykkelvesker og uten frue med høyt hår...passer forøvrig dårlig med sykkelhjelm det da 🤨 Da vi kom inn til byen var det over 30 grader i skyggen, den høgste temperaturen vi målte på turen...så det kunne ha vært hallusinasjoner 🤔 Vi tok ei god pause i Sortland, kjøpte oss kald drikke og vannmelon, syklet ned til havna og satte oss ytterst på piren og lot brisen fra sjøen avkjøle oss litt, det er viktig å få i seg nok væske sånne dager. Etter en stund på sykkelsetet igjen såg vi at himmelen begynte å bli mørkere lenger sør, vi ante torden i det fjerne og det kom nærmere. Rett før vi kom til Stokmarknes braket det løs, himmelens sluser åpnet seg og vannet styrtet ned, vi rakk å komme oss i ly i et busskur...nok en gang ble det redningen og der satt vi til det verste var over. Syklet videre over brua til Stokmarknes, var litt sent ute og prøvde flere ganger å ringte til husverten på Nygård Feriehus for å melde fra om sen ankomst, men fikk ikke svar. Spiste middag før vi ringte igjen og denne gangen tok han telefonen, han hadde vært ute på markene i traktor, vanskelig å høre telefonen da...puh...det hadde ikke vært enkelt å finne nytt overnattingsted så sent.
Vi tråkket videre til Lekang som ligg midt mellom Stokmarknes og Melbu på Hadseløya. Det hadde klarnet opp igjen da vi kom frem, fikk leie ene halvdelen av et gammelt gårdshus, leiligheten hadde alle fasiliteter som trengtest og var hjemmekoslig. Om kvelden satt vi å nytte den flotte utsikta over fjorden der vi skimta Møysalen i det fjerne, landskapet er åpent og himmelen var fargesprakende. På kjøkkenbordet står en gammel Kurérradio, kjenner at dette minner om en svunnen tid...men det var en god følelse for å si det sånn. Tv har vi ikke sett på siden vi reiste med hurtigruten nordover, savner den ikke heller 🙂 

Overnatting på Nygård feriehus.

www.nygardferiehus.no
Uvær i sikte

DAG 21 : SØNDAG 10.JULI

LEKANG - MELBU - FISKEBØL - SVOLVÆR (50km)

Våkna til knallvær i dag også. Vi hadde et trivelig opphold på Nygård feriehus i Lekang, nesten som å skru tiden tilbake noen 10-år. Vi budde i et gammelt nordlandshus fra midten av 18-hundre, men hadde fasiliteter rundt oss som oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel m.m. Koslig å bu slik, kommer tettere på folket da.
Da vi startet såg vi at det var skodde over Møysalen, men ute på Hadseløya var himmelen blå og klar. Vi syklet ca ei mil før vi kom til Melbu, ventet litt før fergen til Fiskebøl i Lofoten gikk.
Der var det også skodde i fjellene, men sola varmet og før vi kom til Svolvær var alt borte. Vi tok det rolig og nytte det flotte været, det angret vi ikke på for om kvelden kom skodda sigende igjen. 


Overnatting på Lofoten Feriesenter.

www.lofoten-feriesenter.no
 

Ved sjøen nedenfor Nygård Feriehus.

DAG 22 : MANDAG 11.JULI

SVOLVÆR

Vi hadde egentlig tenkt oss på topptur, men etter en regnfull natt og med skodda hengendes tungt nedover fjelltoppene i dag tidlig...så vi slo fra oss de planene.
Tok oss heller en hviledag, vasket klær og syklet en tur ned til sentrum ut på ettermiddagen.
Var innom Magic Ice, mange flotte isskulpturer med motiv fra kysten, men en kald fornøyelse...hadde vel satt mer pris på kulda en varmere dag, men er likevel glad for at vi tok turen:)


Overnatting på Lofoten Feriesenter.

www.magic-ice.no

Isskulptur fra Magic Ice i Svolvær.

DAG 23 : TIRSDAG 12.JULI

SVOLVÆR - STAMSUND (76km)


Skodda hang i fjella da vi startet i dag også, så det var ikke mye vi fikk sett av fjella i Svolvær...bortsett fra den ettermiddagen vi kom. Vi stakk en tur innom Kabelvåg, men droppa avstikkeren til Henningsvær, topptur var lite aktuelt i dag også. Da vi rundet av inn til Lyngvær hadde tåken letta og vi fortsatte på bro over til Gimsøya. Så ettermiddagen og kvelden bød på fint sykkelvær. Hadde tenkt å sykle rundt Gimsøya, men var glad vi ikke gjorde det, for veien var dårlig og stengt for all annen trafikk. Noe som er en fordel vanligvis, men grusen var nylagt og løs, tungt å sykle på.
Da vi hadde passert broen over Sundklakk-straumen, tok vi av fra E10 og fortsatte på RV815, som var langt mindre trafikkert. Turen rundt Valberg til Stamsund var dagens flotteste, syklet forbi mange idylliske plasser og vill uberørt natur. Vi tok av på RV817 i Skifjord og fortsatte ut til Stamnes.
Justad Rorbuer ligger fint til i ei vik utenfor sentrum. Her var det ikke tv eller internett, for den eksentriske verten hadde ikke sansen for sånt og hvorfor ikke...stedet ligg i gangavstand fra butikker og hurtigrute-terminal. Vi tok turen ned for å ta imot nordgående hurtigrute, som var MS Polarlys, vi syklet også en rundtur for å se på stedet. Mye kunst å se ute og inne i galleri og atelier. Stamsund Kirke fra 1937 er spesiell, tror det er den første vi har sett i funksstil.  


Overnatting på Justad Rorbuer og Stamsund Vandrerhjem.
(booking pr.tlf.+47 76089334)

www.hihostels.no
Vi syklet om Valberg på vei til Stamsund.

DAG 24 : ONSDAG 13.JULI

STAMSUND - BALLSTAD - NUSFJORD - Å (91km) 

Vi startet grytidlig i dag, hadde oppholdsvær da vi syklet fra Stamsund og vi fortsatte på RV817 til Steine. Kom etter hvert inn på RV815 igjen og syklet videre over Hagskaret til Leknes. Da kom dit regnet det i bøtter og spann, vi kom oss under tak på en bensinstasjon og fikk på oss regnklær før vi ble altfor våt. Syklet så videre ut til Ballstad.
Det regnet hele veien, men avtok litt da vi kom til Kremmervika, det går sykkelbåt derfra til Nusfjord. Vi tok den for å unngå den undersjøiske tunellen mellom Vestvågøy og Flakstadøy. Hadde bestillt plass dagen før og fikk besjed om å møte frem tidlig, men det kunne vi spart oss for det ble mye venting. Det var bare vi i starten, men vi fikk følge av tre syklister til, alle med sykkelhenger. Så det ble nokså fullt ombord i den lille speed-sjarken, en liten hund var også med i tillegg til båtføreren.
Hadde en frisk båttur, båten hoppa på bølgetoppene og sjøsprøytet sto rett til værs, her var det bare å holde seg fast å sette sjøbein.
Det regnet i Nusfjord også, dette var vel den tyngste og mest regnfulle dagen på øyriket. Det var bare da vi syklet utsiden til Flakstad og Ramberg at det var oppholsvær.
Skuffelsen var stor, vi hadde sett bilder av idyllene og nå var alt innhyllet i tåke og yr. Men de positive opplevelsene vi fikk i Lofoten sitter fortsatt og noen bilder fra øyriket har vi da...uten regn:)
Fra Reine til Å pøste det ned igjen og vi bare trakket på for å komme frem, vi var våte til skinnet på tross av gode regnklær. Ingenting holder sånt regn ute bortsett fra oljeklær...men det er for tungt og klamt å sykle i.  
Vi angra litt på overnattingstedet da, langt å sykle helt ut på Å og huset vi budde i var ikke mye å skryte av. 
Det fantes overnatting like ved fergeleiet i Moskenes fikk vi høre etterpå.

Overnatting på Lofoten Vandrerhjem i Å.

www.hihostels.no
www.nusfjord.no
www.kremmervika.no 
(bestille plass på sykkelbåten 76060920) 
 

Reine i Lofoten.

DAG 25 : TORSDAG 14.JULI

Å - MOSKENES - BODØ - SALTSTRAUMEN (44 km)

Vi satset på å rekke 6-ferga fra Moskenes til Bodø, måtte stille en time før avgang og måtte tidlig opp. Det var et stykke å sykle og regnet plasket ned som dagen før, regnklær og sko var fortsatt våt, dårlig med tørkemuligheter der vi budde på Å.
Der og da ville vi bare bort derfra...håpte på bedre vær i Bodø. Fergemannskapet hadde pause og det varte og rakk før vi fikk kjøpe billetter og sykle ombord. På fergeleiet var det ikke åpent verken venterom eller toalett, greitt for de som hadde bil å sitte inni...men vått og kaldt for oss andre.  
Fergen fra Moskenes i Lofoten til Bodø havn brukte ca 4 timer, vi fikk vinden fra siden så det rulla godt over. Men det plaget ikke oss...vi hadde det varmt og godt og ble bare bysset i søvn, så vi våkna litt mer uthvilt da vi anløp Bodø:)
Det regnet der også, vi var glad for det flotte oppholdet vi hadde i byen på turen oppover, så vi hadde ikke behov for noe lengre opphold i dag. Vi handlet litt vin og syklet videre til Saltstraumen. Da vi kom frem var det oppholdsvær en stund og vi var kjempeglad, for vi skulle på rafting i Saltstraumen senere på ettermiddagen...men det varte ikke lenge før vi fikk en telefon om at turen var avlyst på grunn av en skadd  propell. Skuffelsen varte ikke lenge, for rett etter kom det et skikkelig skybrudd...så det var i grunn greitt med hyttekos den kvelden. Vi ordna oss en bedre middag og feira 32-års bryllupsdag og vinen den kom godt med den:)

Overnatting i hytte på Saltstraumen Camping.

www.saltstraumen-camping.no
www.saltstraumen-adventure.com
 
Verdens største malstrøm, Saltstraumen.

DAG 26 : FREDAG 15.JULI

SALTSTRAUMEN - REIPÅ (91 km)

Etter to dager med mye regn var det deilig å våkne til strålende sol og finevær. Vi hadde vasket klær og fått tørket alt i den romslige hytta vi hadde på Saltstraumen. Det er luksus på sånne turer å få ha på seg helt rene klær hver dag. Vi pakket sammen og satte kursen ned til verdens største malstraum, den var begynt å bygge seg opp på sitt kraftigste da vi syklet over brua. Kom litt sent avgårde, men vi hadde ingen båter å rekke, så vi syklet i jevnt tempo med korte pauser resten av dagen. Det var kupert i starten, men etter Skånlandsfjellet gikk det lettere. Vi syklet gjennom 4 tunneler, alle med godt lys og den lengste Storvikskar-tunnelen (3100m) hadde vifter. Rastet i Storvik, som ligger flott til med havet rett på, der er det også minnesmerke over Kystriksveiens far Peder Johnsen. Der var rasteplass og vi spiste siste rest av nista og ruslet en tur ned til den flotte sandstranda. Broen på bildet var en del av gangstien, nydelig plass! Vi handlet inn på butikken like ved og bestemte oss for å grille når vi kom frem til hytta. Herlig vær og flott når sola  glitret på bølgene...resten av etappen var en ren nytelsetur =) Vi stoppet ved nok et minnesmerke, denne gangen over krigsseilerene som var med i ubåten Uredd, fin rasteplass dette også, men vi var mest imponert over det flotte monumentet som var laga av fauskemarmor. 

Overnatting i hytte på Reipå Camping.

www.reipacamping.com
Ved minnesmerket over Kystriksveiens far Peder Johnsen i Storvik.

DAG 27 : LØRDAG 16.JULI

REIPÅ - ØRNES - GRØNØY - ÅGSKARET - JEKTVIK - KILBOGHAMN - HILSTAD (73 km)

Hadde vi ikke ringt turistkontoret i Glomsfjord og blitt tipset om den lokale hurtigbåten Glomsøytind, så hadde vi ikke kommet i mål i dag. Vi var ikke klar over hvor få avganger ferga hadde, vi kom akkurat for sent til 10-ferga. Ringte til mannskapet på ferga og spurte om når den neste avgangen var, fikk til svar at neste ferge gikk om 7 1/2 time...sånn var det når det var skoleferie. Så det er lurt å lese fergerutene nøye, gjerne mellom linjene også, sånn ellers var det ikke et eneste skilt som viste at det gikk hurtigbåt.
Båten gikk et kvarter etter og var den eneste som gikk på en lørdag i ferietiden, vi var sjeleglad for at vi kom videre for vi skulle rekke to ferger til.
Været var strålende og da vi syklet på land i Grønøy varmet den godt, vi visste lite om hvilken retning vi skulle sykle og spurte noen damer vi møtte om det. Blide fortalte dei at det var ikke så langt inn til fastlandet og veien var asfaltert og brofast helt inn til Engavågen. Der fikk vi handlet inn mat til helga og det var lurt, for vi fant ikke flere åpne butikker før vi kom til Nesna.
Så tråkket vi på rundt Bjærangfjorden for å rekke neste ferge som gikk fra Forøy til Ågskaret, ved Halsa kom vi inn på RV17 igjen, på Forøy måtte vi vente til neste ferge for vi var allerede litt i etterkant. Vi tok lunsjpause ved fergeleiet og slappa av, det trengte oss, for på siste etappe fra Ågskaret til Jektvik måtte vi virkelig trakke på for å rekke ferga til Kilboghamn. Måtte sykle gjennom noen tunneller på denne strekningen rundt Tjongsfjorden, den lengste Straumdal tunnelen (3232m) hadde heldigvis både godt lys og vifter, men veldig kupert terreng som det er i Nord-Helgeland. Vi rakk ferga akkurat, syklet ombord da bommen var på vei ned, turen over tok litt over en time og vi kryssa Polarsirkelen uti Melfjorden.  
Det var bare å sykle 3-4km fra fergeleiet til der vi leide hytte, om kvelden satt vi på kaféen og spiste middag mens sola varmet fortsatt. Vi kunne nyte den siste midnattsola på denne turen, herlig å ha sol døgnet rundt så lenge det varte, selv om blendingsgardin var en god ting å ha når en skulle sove 😎

Overnatting i hytte på Polarcirkelen Kystferie.

www.polarcamp.com
www.torghatten-nord.no
 
Jektvik

DAG 28 : SØNDAG 17.JULI

HILSTAD/KIBOGHAMN - NESNA (103 km)

Dryg etappe med mange utfordringer, ingen ferger, men to korte og to lange tunneler og fortsatt veldig kupert. Nå i etterkant ser vi at dette er nesten samme etappe som deltagerene i 71 grader Nord sykla, berre motsatt vei og vi kom fra Kilboghamn, dei endte i Tonnes. Vi kom inn på samme vei etter en fjellovergang omtrent halvveis mellom Kilboghamn og Lia, derfra syklet vi langs det idylliske Alder-sundet. Her kom vi over ei grend som hadde samme etternavn som vi, det har skjedd før men aldri med dobbel A.
Fortsatte videre med stigning opp til Grønsvik Kystfort som ligg ved Kleivahalsen, som er et kjent utsiktspunkt, der tok vi oss en pause før vi trillet videre ned mot Stokkvågen. Syklet nedom, men der var det kun fergeleie, hurtigbåtkai  og stor parkeringsplass for de som setter igjen bilene sine. Greitt å vite om vi skulle ta turen med bil en gang.
Mange Nordkappere som vi har møtt på sykkel har tatt hurtigbåt fra Stokkvågen til Nesna og har med det gått glipp av den flotte turen rundt Sjona, vi angrer ikke 🙂 Selv om det var et tøft tak i kupert terreng og med tungt lasta sykler, vi fikk virkelig betalt for strevet, opplevelsen av å stå oppå Sjonsfjellet å skue utover mot havet og Helgelands-øyene ville vi ikke vært foruten.
Tones tunnelskrekk er kurert, leste på forhånd om advarsler om å sykle i tunnelene i området, spesielt Silatunnelen (2882m) og Sjonatunnelen (2796m), men begge hadde godt lys og god luftgjennomstrømning, det gikk veldig bra på tross av både astma og fobier. Opp fjellet fikk vi selskap av klegg og fluer, nesten verre det...pfy...men som sagt, på toppen fikk vi betalt for strevet. Derfra var det bare å rulle nedover bakkene og sykle på flat vei ut til Nesna.
Fikk ei hytte ved sjøkanten og fikk et flott skue mot en herlig solnedgang som farga himmel og hav rødt før vi tok natta.

Vi har nå passert 200 mil...ca 80 igjen (trodde vi)...det føltest som vi snart var hjemme 😀

Overnatting i hytte på Nesna Feriesenter.

www.nesnaferie.no
Oppå fjellet mellom Kilboghamn og Lia, utsikt mot Sørfjorden som går inn fra Melfjorden.

DAG 29 : MANDAG 18.JULI

NESNA - LEVANG - HELGELANDSBRUA - MOSJØEN (31 km)

Kort sykkeltur i dag, først med ferge fra Nesna til Levang og såsyklet vi derfra over fjellet til Leirosen og Leland,
som er kommunesenteret i Leirfjord. Videre langs RV17 til Helgelandsbrua, der fikk vi plassere sykler og sykkelvesker over natten i ei privat hytte. Kjempebra for da slapp vi å dra med alt på bussen til Mosjøen.
Vi fikk sett litt av byen før vi ble hentet, Elsa er søskenbarnet til Tone, hun og mannen Knut bor i Olderskog som ligger i utkanten av Mosjøen. Her ble vi over til neste dag, i et hjemmekoselig hus med en innbydende hage...lurer på om vi må leie Knut for litt hageplanlegging her hjemme;) Elsa disket opp med mye god mat og vi hadde en kjempetrivelig kveld sammen med dei. 

Overnatting privat hos Elsa og Knut i Mosjøen.
 
Helgelandsbrua

DAG 30 : TIRSDAG 19.JULI

MOSJØEN - HELGELANDSBRUA - OFFERSØYA (45 km)

Dagen etter våknet vi til sol og bedre vær, det hadde regna godt om kvelden og natta før. Elsa hadde ikke begynt på ferien ennå, så hun hadde reist på jobb. Knut disket opp med frokost og kjørte oss til bussterminalen inni byen...på tross av ribbebeinsbrudd, synest virkelig synd i han, vi kunne da tatt taxi.
Vi fikk med oss niste og gode tips om steder langs Helgelandskysten, han har både gått på skole, arbeidet og har budd på flere steder vi skulle sykle gjennom.
Da vi kom tilbake til Helgelandsbrua var himmelen skyfri og vi fikk hentet opp syklene våre og fortsatte på sykkelruta vår over brua til Sandnessjøen i strålende sol. Nede ved havna låg hurtigruta MS Nordlys ved kai, på vei nordover. Vi handlet fra oss og fortsatte sørover, forbi "De syv søstre" og videre til Alstadhaug. Besøkte Petter Dass museumet og Alstadhaug kirke.
Fortsatte så videre på lettsykla veier til Offersøya.


Overnatting i hytte på Offersøy Camping.

www.kystferie.no
Kveldstemning fra Offersøya.

DAG 31 : ONSDAG 20.JULI

OFFERSØYA - TJØTTA - FORVIK - ANDALSVÅG - HORN - BRØNNØYSUND - TORGHATTEN - BRØNNØYSUND (74km)

Dagen starta tungt med skodde i fjella, men oppholdsvær hele dagen. Lite sykling og mye venting ved fergeleiene, vi benyttet muligheten til å handle litt i Tjøtta for det var butikk like ved fergestedet.
Fergen  fra Tjøtta til Forvik brukte en time over Mindfjorden og Stokkafjorden ytterst i Vefsnfjorden. Så var det bare 17 km over Vevelstad kommune og til neste fergested Andalsvåg, vi kunne tatt ferge direkte fra Tjøtta til Horn såg vi i ettertid. Men vi fikk vente lenge på ferga i Andalsvåg, men hadde egentlig god tid da. Fra Horn til Brønnøysund var det like kort vei, vi syklet først til Corner Motell som ligg midt i sentrum og satte fra oss all bagasjen der.   
Så syklet vi til Torget og tok turen opp til Torghatten, været hadde da klarnet opp og vi fikk oppleve den flotte utsikten gjennom "hatt-hullet" 😎
Stakk innom hotellet der ute å kjøpte oss is og kaffi før vi syklet tilbake til Brønnøysund.

Overnatting på Corner Motell i Brønnøysund.

www.cornermotell.no
Utsikt fra Torghatten-hullet.

DAG 32 : TORSDAG 21.JULI

BRØNNØYSUND - VENNESUND (58km)

Kort etappe igjen, godt å trappe ned litt innimellom, det ble mange korte etapper, men mye og mangt å oppleve langs Helgelandskysten. Så må en ta i betraktning at en skal reise med ferger, det er lurt å ha god margin mellom avgangene...men ingen ferger denne dagen. Dagen startet med tung skodde i fjella, men da vi syklet over Sømna hadde det klarna opp og det ble solskinn og varmt igjen. Hadde flott utsikt mot Torghatten og øyene rundt.
Rasta på Berg og senere da vi kom til Vik, for der var Sømna Bygdetun med hjemmebakeri, tok oss en rundtur på tunet og fikk en anelse av hvordan Helgelendingene hadde det i gamle dager. Fikk servert lefser og kaffi ute, det var benker og bord der vi kunne sitte og samtidig nyte fineværet...vi får aldri nok 😎 kjøpte med oss nystekte steinovnsbakte brød...nydelig!
Det var en herlig dag...sol, sjø, blomstrende veikanter og lite trafikk 😀
  
Overnatting i hytte på Vennesund Brygge & Camping.

www.vennesund.no
Ren nytelse...sommerminner for livet :)

DAG 33 : FREDAG 22.JULI

VENNESUND - HOLM - KOLVEREID - HOFLES (87km)

Startet tidlig fra Vennesund, ferge til Holm. Flott vær, men det blåste kaldt i dag tidlig. Tung etappe med mange eid/fjelloverganger. Syklet langs rv17 til Kjell-eidet, videre på rv802 til Bogen, det er der en tar av når en skal til Leka. Vi tok en pause, det var en landhandel der med mye rart gammelt og nytt, kjøpte oss litt drikke og satte oss på noen benker ute. Det kom som vanlig folk å prata, denne gangen noen som hadde hytte ute ved Lekafjorden, dei hadde nettopp vært på Lepsøya å besøkt noen venner derfra. Vi begynner å nærme oss, har krysset grensa til Trøndelag og det er bare ei uke til vi er hjemme. 
Etter ei lang pause fortsatte vi på rv771/770 til Kolvereid, der handlet vi litt før vi syklet langs rv769 til Hofles. Vi valgte denne rundturen for å komme nærmere kysten og for å sykle på en mindre trafikert vei, men den var veldig kronglete og kupert. Angret etterpå for at vi ikke bare fulgte RV17 over Høylandet til Namsos. Da vi syklet siste ringte Linda og fortalte om det som hadde skjedd i Oslo, visste ikke da hvor omfattende det var, men det var skremmende. Da vi kom til Hofles var det ikke norske tv-kanaler på campingplassen...for første gang på turen hadde vi behov for å se noe på tv'en. De nederlandske eierene begrunnet det med at det var mest turister fra EU som besøkte stedet. Heldigvis hadde vi en liten laptop med oss...
Fikk ei voldsom regnbyge som varte hele kvelden, natta og utover morgenen, hytta hadde glipper mellom borda, men taket var heldigvis tett...låg med klærne på og frøs hele natten 😠 rart hva folk får leie ut! 

Overnatting i hytte på Kvisterø Fjordcamping.
(anbefales ikke!)
www.kvisteroe.eu
Vi forlater Vennesund med ferge til Holm.

DAG 34 : LØRDAG 23.JULI

HOFLES - LUND - NAMSOS (66km)

Dagen startet med mye regn, så vi tok det rolig om morgenen og spiste lang frokost. Reiste med 10-ferga til Lund, da var det oppholdsvær og solen tittet frem etter hvert. Syklet langs rv769 hele dagen til Namsos.
Det var ganske kupert hele turen, spesielt over Salen.
Vi kom til Namsos i halvfem-tiden, fikk vaska litt klær og grilla middag 🙂
(Obs...det var visst ikke lov å grille på campingplassen, det fikk vi vite etterpå )

Overnatting i hytte på Namsos Camping.

www.namsos-camping.no
Rastet på en flott rasteplass ved sjøen...benkene var tørre;)

DAG 35 : SØNDAG 24.JULI

NAMSOS - STEINKJER (87 km)

Vi har hatt en varm og solrik dag, ganske lett etappe på lett kuperte veier. Har tatt oss god tid med lange pauser og nytt det flotte været. Syklet langs RV17 til ca 7km før Steinkjer, fulgte så E6 så langt det gikk ann. En lang tunnel på denne etappen, men det var fin sykkelvei rundt den.
Det var ikke så enkelt å finne frem til campingplassen, var litt skuffa over standarden også, men langt over den i Ifjord...det trøstet vi oss med hver gang...og bedre enn telt når det regnet 😉
Kjenner at det skal bli godt å komme hjem til senga si etter mange slags "underlag" å ligge på...er LITT kresen da. Men måtte tenke litt geografi og litt økonomi da vi bestilte, det begrenset seg litt da.  

Overnatting i hytte på Guldbergaunet Sommerhotell og Camping.

www.rv17.no/guldbergaunet
Da vi syklet på brua over Namsen hang det tunge skyer over oss.

DAG 36 : MANDAG 25.JULI

STEINKJER - LEKSVIK - HINDREM (105 km)

Lang og tung etappe, spesielt da vi kom til Fosen-halvøya. Det var overskyet oppholdsvær med glimt av sol først på dagen, men regnet kom senere da vi var på vei over fjellet fra Mosvik til Leksvik.  
Startet fra Steinkjer langs sykkel/gangvei langs nye E6 og videre syklet vi på den gamle E6 nesten til Mære. Der tok vi av og fortsatte på RV761, den kalles også "Den gyldne omvei" over Inderøya til Straumen. Turen over Inderøya var naturskjønn, halvøya har et flott landbruksområde...med mange "Røde haner" langs veien.
Fulgte videre RV755 over brua til Mosvik og videre oppå fjellet, ned til Leksvik og videre til Hindrem.
Det pågikk veiarbeid på veistrekkningen mellom Leksvik og Hindrem, "herlig" da det øste ned med regn akkurat på denne veibiten...det er da det er godt å komme seg i hus og få seg en varm dusj:)


Overnatting i hytte på Ambassaden i Hindrem.

www.dykambassaden.no
www.borg-garden.no
Brua mellom Inderøy og Mosvik.

DAG 37 : TIRSDAG 26.JULI

HINDREM - RØRVIKA - FLAKK - BØRSA (67 km)

Det regnet dagen etter også, men det ble opphold da vi kom frem til fergeleiet i Rørvika. Dette ligger ca 2 mil fra Hindrem etter Vannvikan, der vi stakk innom coop'en og handlet inn litt for turen.
Rørende å se hvor mange som deltar i sorgen etter terror-angrepet...blomster og lys på butikkene og langs veikanten, flagg på halv stang ved offentlige bygg, men også i mange private hjem. 
Fergen fra Rørvika til Flakk tok bare en halvtime, merkelig å høre "sunnmørsstemma" som messa de vanlige frasene om sikkerhet ombord, ferga tilhører Fjord1. Snart hjemme nå...krysser kommunegrensa til Trondheim midt uti fjorden og vi er tilbake der vi startet fra den 16.juni.
Turen over Byneset gikk lett, syklet inn til Klett for å komme rundt Øysanden og videre til Børsa. Kort etappe i dag og turen opp til Eggkleiva tråkket vi lett.
Hadde en koslig kveld sammen med Turid og Odd Steve, som disket opp med et herremåltid med mye god mat og drikke...passet veldig bra for sultne syklister;) Turid er søstra til Kjetil og på Eggkleiva føler vi oss nesten som hjemme.

 
Overnatting privat hos Turid og Odd Steve.
 
Syklet på gamleveien som nå er sykkelvei mellom Klett og Orkanger.

DAG 38 : ONSDAG 27.JULI

EGGKLEIVA/SKAUN - LISBETSETER - FANNREM - HEMKJØLEN - VINJEØRA - LIABØ (114 km)

Etter et koslig opphold hos Turid og Odd Steve i Eggkleiva, var vi fulladet igjen for enda en lang og hard etappe. Stekende sol og varmt hele dagen. Bakkene opp til Lisbetseter var mange og bratte, vi syklet innom selv om vi visste at stedet bare var åpent i helgene. Kjetil og Odd Steve hadde felles 40-årsfeiring der og vi har ikke vært der siden, flott sted er det iallefall. Enda noen bratte bakker før veien svinger seg bratt ned til Sundli og Fannrem. Der spiste vi lunsj og handlet inn litt mer drikke og niste for turen.
Da vi kom til veikrysset der E39 fortsetter over Hemkjølen, viste det seg at veien over var stengt på grunn av jordskred ved Dyregrav. Omveien var lang og vi hadde ikke klart å komme til Liabø den dagen hvis vi ikke fikk passere over fjellet. Men vi hadde flaks, prosjektlederen til Statens Vegvesen kom akkurat kjørende fra rasstedet og etter en samtale med folka sine fikk vi tillatelse til å passere. Mye av veibana var borte og asfalten var undergravd, men massene som låg på veibana var ryddet bort da vi syklet over. Mange biler prøvde å snike seg forbi sperringene, men ble nødt til å snu og kjøre rundt.
I Vinjeøra rastet vi nede ved sjøen, tok en matbit før vi fortsatte langs den lange Vinjefjorden med motvind, passerte fylkesgrensa underveis. Rundet neset og syklet på bruer over Valsøyfjorden og videre til Liabø. 
Kom sent frem til Halsastuene, fikk sjekka inn like før det stengte. 
Det ble Real Turmat til middag den kvelden...tror det blir lenge til neste gang. 

  
Overnatting på Halsastuene.

www.rasteplassen.com
 
På vei ned til Fannrem.

DAG 39 : TORSDAG 28.JULI

LIABØ - HALSA - KANESTRAUM - KRIFAST - MOLDE - VESTNES (92 km)

Da er vi endelig i mål og drømmen er oppfyllt, tenk vi har syklet hele Norskekysten!!! Med ytterpunktene Svinesund, Lindesnes, Vestkapp, Nordkapp og Grense Jakobselv...det ble hele 4745 km sammenlagt.
Vi har syklet gjennom 14 fylker og når vi tenker etter så er det bare Oslo og Akershus vi ikke har syklet gjennom ennå. Hedemark og Oppland krysset vi da vi syklet Norge på tvers og Buskerud da vi syklet Rallarveien.

Vi fikk sol og flott vær i starten, varmt var det hele dagen, men skodda lå tett nedover fjellene da vi syklet over Gjemnessundbrua (bildet). 
Syklet først fra Liabø til Halsa, tok fergen over til Kanestrøm og fortsatte over Krifast til Batnfjorden. Videre over Fursetfjellet til Hjelset og ferge fra Molde til Vestnes.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Tone og Kjetil | Svar 28.06.2011 00.21

Kan ikke huske at vi møtte noen syklist der inne, men det var mye trafikk. Vi og syklene var godt innsmurt med sand fra topp til tå, men angrer ikke på turen.

Arne i Pasvikturist | Svar 24.06.2011 11.45

Dere var uheldige med turen og været i Grense Jakobselv. Lurer bare på om dere møtte dronning Sonja som også syklet til Grense Jaobselv den samme dagen.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

07.11 | 13:33

Beklager sent svar, har hatt en travel periode med flytting i høst. Du kan sende mail til tone-faa@online.no

...
22.10 | 12:32

Hei!
Er det mulig å sende dere en mail med noen spørsmål rundt kyst-sykkelturen deres? Trenger i såfall mailadressen!

...
23.04 | 07:58

Multi-branded have on with the help of multi-products consist of the stash. <a href="http://www.jersey4cycling.com">custom cycling jerseys</a>

...
28.06 | 00:21

Kan ikke huske at vi møtte noen syklist der inne, men det var mye trafikk. Vi og syklene var godt innsmurt med sand fra topp til tå, men angrer ikke på turen.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE