Planlegging av en sykkeltur

Sykkel og utstyr til en langtur

Velg deg en god tur-sykkel, gjerne en Hybrid. Det er greitt med gaffeldemping på grusveier, men på asfalt klarer du deg godt uten.
Men skal du på tur på grusveier og mer ulendt terreng, er det greitt å ha offroad-sykkel.
Vi har bare 7 gir på tursyklene våre, men vi kommer til å velge flere gir når vi kjøper nye.
Det er viktig at sykkelen er lett, men med en kraftig ramme. Må ha bagasjebrett, det kan du også montere på om det ikke følger med.
Du kan også montere på "frontrider", bagasjebrett fremme, da får du mer plass og jevnere vekt.
Det fås også styreveske til å montere på styret. Gjerne med kartmappe.
Vanntette sykkelvesker er en fordel, ellers må alt pakkes i plastposer.
Et godt sykkelsete og en sykkelbukse med innlegg er viktig, det er også sykkelhjelm og gode pustende, vind og vanntette klær. Viktig med klare farger og refleks som gjør deg synbar i trafikken. Kan bruke refleksvest også. Lykt fremme og bak på sykkelen.
Dekkene er også viktige, det er mange typer på markedet, det er greitt med sterke dekk som tåler høyt lufttrykk og har god bred asfaltstripe. Du har igjen for å legge til litt ekstra på dekkene, på turen Luxembourg-Danmark hadde vi kun ei punktering.
Utstyr ellers som er viktig å ha: sykkelbjelle, speil (venstre side), sykkelcomputer, sykkelpumpe, solbriller, drikkeflaske m/holder, ekstra sykkelslange og bøtesaker og litt verktøy. Kraftig tape, ståltråd el. strips kan også være lurt å ha.
Utstyr ellers må velges etter hvordan du skal bo, skal du ha med telt så må det være lite og lett. Da trenger du også liggeunderlag og sovepose, som også tar litt plass. Men samtidig er det lettere å finne teltplasser enn hytte/hotell, hvis du ikke har bestilt overnatting på forhånd. Vi tar med telt uansett på langturer og varierer med hotell, hytte eller telt.
Husk å ta med litt førstehjelpsaker og solkrem.
Ta med minst mulig, noen skift og toalettsaker og et lett badehåndkle. Varme klær til kalde dager.

Teltet gir deg større frihet

Sykkelturen

Opplevelsene og naturen verdsetter vi like høyt som selve prestasjonen med å sykle langt. Det å klare det, kjenne det på kroppen at det gjør godt, kjenne luktene av blomster, trær, lyng eller ramsalt havlukt. Ta seg tid til å stoppe og kanskje sykle omveier for å oppleve spesielle steder utenfor allfarsvei. Noen ekstra kilometer eller mil og litt ekstra tid, må en regne med for å få en tur som en minnes med glede.
Det kan lett bli et heseblesende mareritt av en tur hvis du ikke gjør litt forarbeid.
Derfor er planleggingen viktig.
Først grovplanlegging, der du velger rute, steder du vil se, passelige etapper(alt etter hvor god form du er i) 30-70km. Sykkelfri-dager der du vil oppleve mye, eller når du treng en hviledag.
Bruk et kart med målestokk 1 : 2-400 000 og et kart med opplysninger om tuneller, ferge- og hurtigbåt-ruter. Kjekt om det er merket av camping, hytte og annen overnatting også.
Til selve turen trenger du kart med målestokk 1 : 50-150 000, der alle veier er avmerket, og høydekurvene også. Det er kjekt å finne veier med lite trafikk.
For å gjøre det enkelt finnes det masse å velge mellom av ferdige sykkeltur-guider/bøker, om turer i Norge og i utlandet. Syklistenes landsforbund har noen til salgs på nettbutikken sin www.syklistene.no
Det kan være greitt med en sånn tur i starten.
Du kan benytte deg av båt, tog eller buss til returen om du ikke tar en rundtur.

Vi håper vi kan bidra med litt hjelp med nett-siden vår, ta gjerne kontakt om du trenger gode råd.


Vennlig hilsen fra Tone og Kjetil

Flott natur i vårt eget distrikt

Nyeste kommentarer

07.11 | 12:33

Beklager sent svar, har hatt en travel periode med flytting i høst. Du kan sende mail til tone-faa@online.no

22.10 | 10:32

Hei!
Er det mulig å sende dere en mail med noen spørsmål rundt kyst-sykkelturen deres? Trenger i såfall mailadressen!

23.04 | 05:58

Multi-branded have on with the help of multi-products consist of the stash. <a href="http://www.jersey4cycling.com">custom cycling jerseys</a>

27.06 | 22:21

Kan ikke huske at vi møtte noen syklist der inne, men det var mye trafikk. Vi og syklene var godt innsmurt med sand fra topp til tå, men angrer ikke på turen.