Cycling 2006 - France and Great Britain

Trening- og dagsturer våren 2006

Treningsturer om kvelden:
Vestnes - "Demlå" t/r  24 km
Vestnes - Tresfjord t/r 24 km
Vestnes - Skorgen t/r 14 km
Vestnes - Nerås - Vik - Vestnes 30 km
Vestnes - Faksen - Nerås - Vik - Vestnes
Vestnes - Fiksdal t/r 40 km
Vestnes - Fjellstua t/r 40 km

Dagsturer:
Vestnes - Åsane 60km
Vestnes - Sjøholt 60 km
Vestnes - Fiksdal - Rekdal- Vatne - Nakkefjellet - Fiksdal - Vestnes 93 km
Vestnes - Emblem(om Glomset) 114km

Dagstur til Emblem

Sykkeltur Bordeaux & Cognac

Juni 2006 - Sykkeltur Bordeaux & Cognac på egen hånd.
Turen var arrangert av Merlot Reiser.
I tillegg til reise og opphold på hotel, så ordnet også Merlot med sykler og bagasjetransport. Vi tok også med en ekstra overnatting i Bordeaux og en i Paris på vei hjem.

Vi reiste med fly fra Gardermoen til Paris, og tok tog derfra til Angoulême. Der overnattet vi på "Hôtel du Palais". Vi hadde brukt dagen på reise, så vi spiste middag på en restaurant like ved "Chez Paul", og tok kvelden ganske tidlig.
Ved elven Charente

Langs Charente til Cognac

Dag 1: Angoulême - Cognac (54km)
Vi våknet til strålende solskinn, og etter en "fransk frokost"
fikk vi utlevert syklene våre. Det var tunge sykler, ikke noen alluminiumsramme der nei, men vi trøstet oss med at vi skulle sykle mest på flat vei. Det var med styreveske med kartlomme og sykkellås. Hjelmer og sidevesker hadde vi med selv. Vi satte koffertene igjen på hotellet, vi hadde med vouchere fra Merlot til bagasjen som ble fraktet fra hotell til hotell med taxi.
Syklene hadde store hjul med smale felger, så de rullet lett avgårde. Vi syklet ned mot elven Charente og det var fin sykkelvei langs stort sett hele ruten første dagen. Det var søndag og vi møtte mye folk til fots eller på sykkel, det ble endel "bonjour" den dagen. Det var varmt, men langs elven var luften sval og fin, første 18 km syklet vi på helt trafikkfri vei. Etter 10 km sykla vi over noen sluser og ei bro, med trapp opp og trapp ned, her måtte vi bære de tunge syklene. Da vi hadde syklet litt over 18 km, syklet vi inn på en trafikkert vei, men det var ikke mye trafikk. Der var det også en kiosk og vi tok en pause og kjøpte oss noe kaldt å drikke. Og rett etter kom vi til Vival, der var det en butikk og vi handlet med oss mer drikke og frukt. Da vi nærmet oss Vibrac syklet vi forbi store områder med vin-stokker. Vi var anbefalt en restaurant til lunsj "Les Ombrages", som det sto om i guide-boken vår, vi spiste der og det var både god mat og service. Så fortsatte vi mot Jarnac og vi merket at vi nærmet oss kjerne-området der det blir produsert cognac.
Vi stoppet i Jarnac og besøkte Cognac-huset "Courvoisier", der fikk vi omvisning og guiden fortalte oss om hvordan cognac ble produsert, om vinstokker, jordsmonn, lagring m.m. Vi fikk også se film. Dette er et stort cognac-hus som nå eies av kanadiere. Vi kjøpte selvfølgelig med oss litt "suvinirer" fo å ta med hjem, vi fikk også med oss smaksprøve. Må ta med at da vi kom ut og skulle låse opp syklene, oppdaget jeg at nøkkelen ikke var med..tabbe. Hadde heldigvis bare trekt lås-slangen gjennom bagasje-bæreren til Kjetil, så vi klarte å løse problemet.
Vi syklet videre, for vi skulle innom Braastad Cognac også, det heter "Cognac Tiffon SA" der nede, der fant vi ikke folk. Det var jo søndag, ikke sikkert at det var noen aktivitet der da. Så vi fortsatte mot Cognac, vi begynte å gå tom for drikke igjen og det var forferdelig varmt, vi fikk så vidt kjøpe et par flasker på en golf-klubb sånn at vi klarte oss.
Snart kom vi til Cognac og "Hôtel le Valois", som var overnattingstedet vårt der. Vi fikk sette syklene i garasjen til hotellet, ingen på hotellet snakket engelsk, men vi klarte å gjøre oss forstått likevel. Og vi hadde med hotell-voucher.
Om kvelden gikk vi ut på byen og spiste middag på en ute-restaurant, avkjølende og deilig etter en varm dag.
Cognac-huset Courvoisier

En smak av cognac

Dag 2: Cognac - Jonzac (49km) +
Etter frokost fikk vi vaktmesteren på hotellet til å klippe av slangen på sykkellåsen min, og jeg skal si deg at han fikk seg en god latter. Vel..det var greitt å få komme seg videre.
Vi fikk forklart hvor "Cognac-huset Larsen" var, og vi ville prøve å få omvisning der.Og vi sørget også for at sykkelveskene var full av drikke, det var skikkelig varmt denne dagen også.
Det var enkelt å finne Larsen, det ligg ikke langt fra sentrum i Cognac. Og gjett om vi fikk omvisning, den lille dama som satt bak skranken omtrent sleppte det hun hadde i hendene, da hun hørte at vi var "vikings from Norway", som hun kalte oss. Og vi fikk en omvisning og cognac-smaking som vi sent vil glemme, hun brukte 2,5t på hele seansen. Og selvfølgelig så hadde vi plass til noen "suvinirer" derfra også, vi tok med oss heim cognac som hadde vært lagret i eiketønne i 50 år. Og enda litt til, i tillegg fylte hun opp styreveskene våre med småflasker, sånn at vi hadde på turen.
Cognac Larsen er fremdeles i Larsen-familien, og det er 3.generasjon som driv nå, Nicolas og Frédéric Larsen. Den ene har norsk kone, så tilknyttingen til Norge er stor.
Bestefaren og faren har invistert i vinstokker over hele Cognac-området, i så stort omfang at mange produsenter må leie vinstokker av dem. Cognac blir laget av vindruer fra 6 vekst-områder eller cru, selve kjernen er "Grande Champagne" den de lager XO av. Vi fikk inn litt mer kunnskap om Cognac iallefall, og vi fikk vite mye mer om produksjonen enn hva Courvoisier ville fortelle oss.
Så syklet vi videre gjennom det ene vekstområdet etter det andre og druene sto i full blomstring noen steder.Vi leitet etter skygge, for det var forferdelig varmt, helt opp i 37 grader, og det er varmt når en sykler. Asfalten svettet og vi svettet, det gikk med mye drikke. Det var ikke mange "vannhullene" på veien heller, vi fant en butikk i Ste Lheurine. Da var vi ca. halveis, og vi fant også en bar etter hvert der vi fikk kjøpt oss en sen lunsj. Turen til Jonzac gikk litt lettere etter det. Hotellet vårt het "Hôtel de l'Ecu".
Der fikk vi 3-retters middag som var bestilt av Merlot.
Ruslet litt i byen etterpå, byen preges av ei gammel borg, der det er rådhus og hotell i dag. Det sto også en "Frihetsgudinne" midt i byen, mye mindre enn den i New York. Veldig koslig gammel by.

Cognac-huset Larsen

Gjennom skog og åkrer i den franske landsbygda

Dag 3: Jonzac - Aubeterre (63,5km) ++
Vi fortsatte på sykkelsti ut av byen og inn på den veien vi kom dagen før, og fortsetter videre mot sør-øst.
Det var store landbruksområder her også, men her ble det dyrket forskjellige typer korn, endel mais og litt solsikke. Vi kjøpte med oss piknik-mat, så vi kunne spise lunsj langs veien, og riklig med drikke. Dette var den lengste etappen på turen, og mesteparten  av turen gikk gjennom landbruks-områder, og her var det lite butikker og kafèer.
Turen gikk også høyere oppå noen skogkledde åser, og det var her vi fant piknik-stedet vårt, en rasteplass ved et skogstjern. Vi hadde kjøpt med franske oster, brød og skinke, vi hadde også en liten flaske rødvin til. Tror ikke det var den som gjorde at vi syklet feil lenger nede i ruten, det var nok dårlig merking. Vi skulle inn på en skogsvei, drev med felling av trær i området. Det var der vi tok feil i et kryss, der var ikke noe skilt og det var mange veier som gikk ut fra samme krysset. Men vi fant frem til sykkel-ruten igjen. Det var like varmt og det gikk med mye drikke, det at en sykler feil gjør at en blir litt "satt ut" og med varmen i tillegg var det en tung dag. Iallefall siste delen av dagen.
Du skal være god venn med den du sykler sammen med, det tærer på humør og turglede hvis ikke, vi er flink til å motivere hverandre og det er viktig når en får sånne dager.
Da vi syklet inn til Aubeterre var alt glemt, en utrolig spesiell by, bygd i terasser ned langs et berg. Og helt nede ved elva Dronne lå hotellet vårt "Hôtel du Périgord", som var var en "perle" både med omgivelser, stemning og gastronomi..her fikk Arne Brimi konkurranse. Gjett om dette gjorde godt etter en sånn dags-etappe!
"Eglise monolithe" i Aubeterre

Fra underjordiske kirker til middelalderslott

Dag 4: Aubeterre - Coutras (52,5km)++
Vi tok turen opp i byen og besøkte også "Eglise monolithe" en underjordisk kirke fra 1200-tallet, hugget ut av berget.
"Church of Saint-Jean of Aubeterre", 27m lang, 16m bred og med en høyde på 20m. Det står også et 6m høyt monument i den ene enden, som en tror fungerte som et mausoleum. Flere gravkammer er der også.
Vi handlet med oss piknik-mat og drikke som vi gjorde dagen før og syklet avgårde gjennom en lang allè ut av byen mot sør. Kom ikke langt før vi støtte på feilmerking igjen, denne gangen var det feil navn på gaten, der vi skulle ta av. Vi rotet noen ekstra kilometer og en ekstra time, men etter det gikk det greitt et stykke. Litt mer små-kupert terreng nå, og lite skygge å finne, bortsett fra skyggefulle allèer som det var en del av. Men vi syklet mest gjennom åpent landskap med åker og eng. Det var også en del slott på denne strekninger, noen var helt fra middelalderen.
Etter 35km fant vi en fin rasteplass ved et vann med bademuligheter, det var bord og benker i skyggen av noen trær, det var også en snacks-bar der.
Etter en god pause fortsatte vi langs mindre trafikkert vei.
Så kom vi inn på et skogsområde igjen, med dårlig merking og vi havnet i en by som lå utenfor ruten. Med hjelp av kartet fant vi veien videre til Coutras, der vi fant hotellet vårt like ved jernbanestasjonen. "Hôtel Henri 4."

Slottet ved Saint Aulaye

I åpent landskap mot vinens mekka

Dag 5: Coutras - Libourne (33,5km)+
Etter en runde i byen, der vi handlet inn drikke og litt mat til turen, syklet vi videre sørover. Krysset elven "Isle" og fortsetter videre mot Saint-Emilion.
Vi fikk se vinstokker langs ruten igjen, og etter hvert dukket den ene vingården opp etter den andre. Noen hadde store slott og parker på eiendommen, med svære inngangsporter.
Før vi kom til Montagne syklet vi også forbi en gammel vindmølle-park, med flere restaurerte gamle vindmøller.
I den lille byen Montagne, stoppet vi en stund for å besøke vinbøndenes hus "Maison des vins du Saint-Emilion".
Der fikk vi smake viner fra dette kjente området, og selvfølgelig så kjøpte vi med oss litt også. Så fortsatte vi mot St.Emilion etter et besøk på et bakeri, måtte ha litt fast føde også. Vi syklet gjennom en større vin-gård "Châtau Clos de Sarpe", det var åpent sånn at vi kunne sykle inni den flotte eiendommen, ikke langt fra St.Emilion.
Saint- Emilion er en gammel by, det var så flott og spesielt der at vi bare måtte bruke litt ekstra tid i denne byen.
Selve starten på byen var at eremitten Émilion gravde seg en hule i klippen på 700-tallet. Den ble fulgt av et kloster og senere i Middelalderen ble St.Emilion en liten by. Den gamle kirken i byen er delvis hugd ut av kalkstensklippen.
Etter en sight-seeing i byen besøker vi den kjente vinkjelleren med "Clos des Menut", den inneholdt 420.000 flasker og er i dag et museum. Da vi kom opp fra kjelleren var det mulig å få smake og kjøpe denne vinen, og den var veldig god så vi kjøpte med oss et par flasker.
Det var ikke lov å sykle i gatene i gamlebyen, vi ble stoppet av en politimann, men fikk berre advarsel.
Så vi trillet ned til gamlebyen og kjøpte oss lunsj på en av restaurantene ved den gamle kirken, før vi fortsatte mot Libourne som ligg ved elven Dordogne. Hotellet vi overnattet på het "Hôtel de France" og lå midt i byen.
Maison des Vins du St-Emilion

Siste sykkeldag mot Bordeaux

Dag 6: Libourne - Latresne (38,5km) Her fra buss til Bordeaux (ca 25min.)
Så har vi kommet til siste sykkeldag og vi sykler gjennom sentrum og over bruen til den andre siden av Dordogne.
Vi fulgte beskrivelsen på ruten ut av byen, vi fortsatte gjennom flere vingårder, her sto vinstokkene tett.
Vi tok et lunsj-stopp i Créon, der vi spiste på et "Crêperie", som det var en del av der nede, eller pannekake-bakeri på godt norsk. Derfra syklet vi på sykkel-sti resten av veien til Latresne, enda et jernbanetrasé som er omgjort til sykkel-sti. Skikkelig to-veis, med skilt og midtrabatter.

Den gamle kirken i Saint-Emilion

Vi setter fra oss "jern-hestene"

Endestasjon Latresne og buss til Bordeaux
Her skulle vi sette fra oss syklene ved den nedlagte jernbane-stasjonen, der det nå var interiørbutikk og bar.
Vi skulle levere sykkelnøklene til dama i butikken, men der var det selvfølgelig siesta, og stengt et par timer. Det var lenge til bussen skulle komme også, så det hadde vel blitt venting uansett. Vi gikk på en kafè, det forkortet nå ventetiden litt og vi slapp å sitte i den stekende solen.
Det var godt da vi fikk sette oss inn i bussen som skulle bringe oss til Bordeaux sentrum. Vi ruslet likegodt gjennom byen til hotellet "Hôtel Bayonne Etche Ona" et Best Western-hotell. Vi hadde en ekstra overnatting der.
Syklene vi brukte på turen

Bordeaux

En dag i Bordeaux
Vi rakk en liten spasertur i byen første kvelden også, hotellet ligger like ved "Grand Théâtre" midt i byen. Og vi ruslet ned gata til elven "Garonne" som renner gjennom byen, så spaserte vi langs promenaden langs elva nesten ned til broen "Point de Pierre". Det begynte å mørkne da vi gikk oppover gaten "Cours du Chapeau Rouge" mot "Place de la Comédie". Vi stanset på en restaurant undervegs og kjøpte oss middag.
Dagen etter gikk vi gjennom hele byen, og det var virkelig en flott by. Det handler ikke bare om vin, selv om det er det byen er kjent for. Mange flotte kirker og katedraler, "Notre Dame" lå rett ved hotellet og det gjorde det gamle teateret også. Flotte parker og gater, utsmykket med monumenter, skulpturer og fontener. Vi ble mektig imponert, og byen står på lista over byer vi gjerne besøker en gang til.
Vi fikk med oss mye, likevel fikk vi både tid til å handle med oss gaver til de hjemme og vi var på "la Vinotheque de Bordeaux", og fikk handlet litt der også. Vi koste oss på kafèer, og om kvelden gikk vi på en litt finere restaurant og spiste snegler i hvitløksmør til forrett, noe som er vanlig å spise i Frankrike. Det var faktisk utrolig godt, ikke noe å "rynke på nesen av". Det var en perfekt avslutning på en fantastisk dag i Bordeaux. Dagen etter tok vi tog til Paris.
Monument aux Girondins i Bordeaux

Paris

En dag i Paris
Vi hadde også lagt inn en ekstra dag i Paris, der vi overnattet på "Hôtel de l'I Orchidée". Vi fikk en søndag i Paris og det var mye folk i gatene i det varme været. Vi gikk fra hotellet og helt ned til Eiffel-tårnet. Det var ganske langt, for hotellet lå like ved jernbanestasjonen i Montparnasse.
Men vi fikk mye ut av turen både ned dit og oppatt, vi var også helt oppå toppen av Eiffel-tårnet, og det var ei fantastisk utsikt over byen.

Turen bestilte vi hos Merlot Reiser
www.merlot.no

Jeg ser at tilbudet om turen på "egen hånd" Cognac & Bordeaux er tatt ut, men det finnes gruppeturer som starter i Bordeaux og avslutter i Cognac. Merlot har mange andre spennende turer.
Eiffel-tårnet

Dagsturer i Skottland

Juli 2006 På bilferie i Storbritannia.
Vi reiste ilag med Elisabeth og Thor Anders. Tok båt fra Bergen til Newcastle, men denne gangen hadde vi med bil.
Hadde sykler med, for vi hadde allerede planlagt en sykkel-tur. Vi kjørte nordover og hadde første stopp i Berwick der vi budde på B&B. Videre kjørte vi til Edinburgh og lå i telt der et par dager, vi viste Elisabeth byen for hun var ikke med sist vi var der. Turen fortsatte til Perth, ikke langt derfra besøkte vi "The Famous Grouse Experience" Skottlands eldste destilliri av whisky. Så fortsatte vi til Pitlochery og Blair Atholl.
Der teltet vi noen dager, og vi fikk oss noen sykkelturer i området. En dag syklet vi fra Blair Atholl til Piitlochery og tilbake igjen. Ellers fikk vi med oss et besøk på stedets distelleri, landsbymarked med folkedans og sekkepipe-orkester og et besøk på Blair Castle. Så kjørte vi videre til Aviemore og Inverness, vi besøkte Loch Ness opplevelses-senter på veien til Fort William. Der vi teltet noen dager på Glen Nevis Camping, med utsikt mot Ben Nevis, høyeste fjellet i Skottland.
Vi hadde planlagt å sykle hele "Great Glen Cycle Route" med overnatting i Fort Augustus og sykkeltransport fra Inverness til Fort William igjen. Det hadde ikke vært noe problem om vi hadde kommet i uka fikk vi vite.
Men uansett vi leide sykler til Thor Anders og Elisabeth og syklet fra Fort William langs River Lochy og Loch Lochy til Loch Oich, der snudde vi og syklet samme vei tilbake.
Turen var på 78 km og mye av ruten var grusvei og sti.
Vi kommer til å ta hele turen langs Caledonian Canal'en en annen gang, men vi hadde en fin dagstur likevel.
Dagen etter gikk vi til toppen av Ben Nevis 4406 ft/1344 m.o.h. Flott tur det også, det var en lang tur selv om høyden ikke imponerte oss nordmenn. Stien var steinlagt nesten opp til toppen, det måtte ha vært litt av en jobb.
Turen videre gikk forbi Loch Lomond, Glasgow til Carlisle.
Vi tok turen til Whitehaven, Keswick og nedover Lake District og gjennom Yorkshire Dales til York. Så kjørte vi Pickering og North York Moors til Goatland/Aidensfield, og videre til Newcastle igjen. Fin rundtur med bil og vi fikk med oss noen turer på sykkel de fleste stedene vi stoppet.


Nettadresser som er nyttige for syklister i Skottland:
www.cycling.visitscotland.com
der ligger ruter og kart over bl.a. "Great Glen Cycle Route"
www.waterscape.com
har også opplysninger om ruten
www.neviscycles.com
Nevis Cycles i Fort William leier ut sykler og ordner med sykkeltransport.
Dagstur langs Great Glen Cycle Route

Trollstigen

August 2006 Trollstigen opp og nedatt
Vi hadde lenge tenkt å prøve å sykle opp Trollstigen, og det gikk bedre enn vi trodde. Men vi hadde sykler med 21 gir, vi kjøpte oss noen billige offroad-sykler denne våren. Litt for å spare tur-syklene våre, men også for å få mer gir til treningsturer. 
Ved Stigfossen

Nyeste kommentarer

07.11 | 12:33

Beklager sent svar, har hatt en travel periode med flytting i høst. Du kan sende mail til tone-faa@online.no

22.10 | 10:32

Hei!
Er det mulig å sende dere en mail med noen spørsmål rundt kyst-sykkelturen deres? Trenger i såfall mailadressen!

23.04 | 05:58

Multi-branded have on with the help of multi-products consist of the stash. <a href="http://www.jersey4cycling.com">custom cycling jerseys</a>

27.06 | 22:21

Kan ikke huske at vi møtte noen syklist der inne, men det var mye trafikk. Vi og syklene var godt innsmurt med sand fra topp til tå, men angrer ikke på turen.